Home Actueel Vereniging Nispen Collecties Producten Fotoalbum Links

Sociale media

Wat is twitter?
Twitter is een sociaal medium, net zoals bijvoorbeeld Facebook en Youtube. Twitter maakt het mogelijk om via korte berichten (‘tweets’) geïnteresseerden (‘volgers’) op de hoogte te stellen van het laatste nieuws. Twitter raakt steeds meer in gebruik. Als heemkundekring proberen wij aansluiting te vinden bij deze ontwikkelingen zodat het nieuws over het Nispens erfgoed langs zoveel mogelijk wegen wordt verspreid. Ook u kunt Heemkundekring de Heerlijckheijd Nispen volgen op deze wijze!

Wat is het voordeel van twitter?
Door gebruik van Twitter kan de heemkundekring op eenvoudige wijze geïnteresseerden informeren en over activiteiten en ontwikkelingen communiceren. Uiteraard is dit vanwege de opzet van Twitter beperkt. Indien van toepassing wordt doorverwezen naar onze website, in veel gevallen zult u bij de tweet een link naar een bepaalde plaats van de onze website vinden.

Via het twitter-icoontje bovenaan iedere webpagina komt u direct op de twitterpagina van onze vereniging.

Wat is Facebook?
Facebook is een sociale netwerksite, waar gebruikers hun persoonlijke interesses delen met anderen. Er zijn meer dan 800 miljoen gebruikers actief (per 25 september 2011). Dat zijn meer mensen dan inwoners in Europa. Gebruikers kunnen een persoonlijk profiel aan maken en anderen die ook een profiel hebben uitnodigen om vriend te worden. Iedere gebruiker kan (net zoals Twitter) op een zogenaamde prikbord (in het Engels: ‘wall’) berichtjes plaatsen. Deze berichtjes kunnen gaan over waar ze mee bezig zijn, waar ze aan denken of wat hun mening is.

Waarom heeft de heemkundekring een Facebookpagina?
Het gebruik van sociale media is tegenwoordig een geëigend communicatiemiddel waardoor websites niet altijd meer direct worden bezocht. Het is daarom belangrijk om als organisatie ook op diverse sociale media aanwezig te zijn om ‘in beeld te blijven’ bij de groepen die deze middelen gebruiken. Daarom kiest de heemkundekring er voor om ook op Facebook aanwezig te zijn.

Volg de heemkundekring op Facebook: dat kan ook via het Facebook-icoontje bovenaan iedere webpagina waarmee u direct op de Facebookpagina van onze vereniging komt.

Rss feeds

Wat is rss?
Rss maakt het u gemakkelijk om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws. Rss wordt gebruikt om links naar nieuws op een website beschikbaar te stellen aan anderen. U bekijkt het nieuws niet op de website zelf, maar in een ander programma, de rss-reader. De reader toont de kop, de eerste alinea en een link naar het volledige artikel.

Wat is een rss-feed?
De informatie die aangeboden wordt in rss-formaat heet een rss-feed. Een rss-feed kun je vergelijken met een nieuwsbrief. Het verschil is dat bezoekers geen e-mailadres hoeven op te geven om de rss-feed te lezen. Een ander verschil is dat de rss-reader bepaalt hoe de informatie wordt weergegeven.

Wat is het voordeel van rss?
Webkopij lezen via een rss-lezer bespaart tijd. Als internetter bezoekt u wellicht dagelijks een aantal vaste websites op zoek naar nieuws. Dat kost nogal wat tijd. Een rss-reader neemt u dat werk uit handen. De rss-reader laat direct zien wat er op één (of meer) sites aan nieuws is verschenen. Zo hebt u al het nieuws van uw favoriete sites overzichtelijk bij elkaar.

Wat heb ik nodig voor rss?
Om rss-bestanden te lezen, hebt u een rss-reader nodig. rss-readers zijn er in soorten en maten, betaald en niet betaald. Je hebt ze als apart te installeren programma. Maar je hebt ook internetsites die als rss-reader functioneren. Ook sommige browsers bieden een rss-functionaliteit.

Hoe gebruik ik een rss-reader?
Wat u allereerst nodig hebt is het internetadres van de rss-feed. De link naar de feed wordt vaak aangeven met een icoontje waarin de letters rss staan. Voeg dit internetadres toe aan uw rss-reader en u bent klaar. De reader houdt u nu automatisch op de hoogte het laatste nieuws op een site. U vindt een gratis RSS-reader op bijvoorbeeld

Welke rss-feeds heeft de site van de heemkundekring?
Momenteel is de volgende (gratis) feed beschikbaar:

RSS - Nieuws Heemkundekring Nispen

Op deze feed vindt u alle berichten van Heemkundekring de Heerlijckheijd Nispen vanaf 1 juli 2009.

Wat is Youtube?
Ook Youtube is een sociaal medium. Het maakt het mogelijk voor iedereen om filmpjes op internet beschikbaar te stellen. Deze filmpjes kunnen gemakkelijk gedeeld worden via andere sociale media en op websites.

Wat is het voordeel van Youtube?
Mensen zijn tegenwoordig veel meer visueel ingesteld. Een plaatje of filmpje spreekt vaak meer tot de verbeelding dan een verhaal. Door het gebruik van filmpjes kunnen als heemkundekring verhalen over het Nispens erfgoed maar ook over onze kring als organisatie aansprekender maken. Daarom plaatsen we op onze homepage al enkele jaren regelmatig een filmpje. Deze zijn ook allemaal terug te vinden op ons Youtubekanaal.

▲ Naar boven