zoeken  contact   extranet Home Home

Maria Gommeren ontvangt eerste exemplaar Jaarboek 2018

19-10-2018

Gisterenavond werd in dorpshuis Nisipa de nieuwste publicatie van onze vereniging gepresenteerd. Daarbij werd nadrukkelijk stilgestaan bij de Eerste Wereldoorlog. De presentatie vond plaats in het bijzijn van nogal wat belangstellende leden. Na een welkomstwoord en enkele mededelingen door voorzitter René Leijdekkers, was het de beurt aan redactiesecretaris Henk Baselier. Omdat in het 26e jaarboek uitgebreid verhaald wordt over Nispen tijdens de Eerste Wereldoorlog, ging hij in op het gegeven dat het komende 11 november 100 jaar geleden is dat aan deze verschrikking een einde kwam. Waar Nispen en Nispenaren vooral indirect de gevolgen ondervonden van de oorlog was dit voor Essen en de Essenaren een ander verhaal. Hun lotgevallen zijn recent nog verbeeld in het musicalspektakel (N)iemandsland. De oorlogsslachtoffers van de Eerste Wereldoorlog (en later ook van de Tweede Wereldoorlog en andere conflicten) worden in meerdere landen jaarlijks herdacht door het dragen van een klaproosbloem. Henk Baselier vertelde de aanwezigen over de oorsprong van dit symbool voor het oorlogsleed.

Aan Maria Gommeren uit Essen kwam daarna de eer toe om het eerste exemplaar van de nieuwe uitgave van onze kring in ontvangst te mogen nemen. Zij is in Essen en omstreken bekend als gids voor cultuurhistorische rondwandelingen in en rond het dorp en betrokken bij het Essens erfgoed. Ook is zij zeer actief bij de herdenking van ‘de Groote Oorlog’ in haar gemeente zoals bij het genoemde musicalspektakel. Vanuit deze achtergrond was zij volgens de redactie een passend persoon om het nieuwe jaarboek overhandigd te krijgen. Omdat zij ook geïnteresseerd is in de historie van ‘buurdorp’ Nispen kon zij deze geste zeker waarderen.

Na een korte pauze werd onder leiding van Toine Rens nog een kwis gespeeld waarbij op basis van kinder- en tienerfoto’s bekende personen geraden moesten worden. Dat viel nog niet mee maar leidde soms wel tot hilarische antwoorden. Uiteindelijk bleek Corné Uijtdewilligen nog de meeste personen geraden te hebben, op de voet gevolgd door Henk Baselier. Irma van Terheijden-Klaassen eindigde op de derde plaats. Voor deze drie winnaars was er een cadeautje. Na afloop van de avond konden de leden het nieuwe jaarboek mee naar huis nemen.

Naast het artikel over de Eerste Wereldoorlog, zijn in het jaarboek ook de Kronieken van Nispen over 1917 en 2017 te vinden alsmede het jaarverslag van onze vereniging over het voorbije jaar. Het jaarboek bevat 160 bladzijden en is rijk voorzien van (kleuren)illustraties. Leden die niet bij de presentatie aanwezig waren krijgen het jaarboek binnenkort thuisbezorgd. De nieuwe publicatie is tevens te koop voor € 17,- bij het secretariaat van de vereniging. Zie hiervoor bij Contact.

Foto’s van deze activiteit vindt u bij het onderdeel In beeld op deze website.

Home  >  Actueel  >  Nieuws

#top