18-11-2017 Heemkundekring wederom tweede bij Regionale Heemkundequiz

Een recordaantal van 22 heemkundige verenigingen uit West-Brabant namen op vrijdagavond 17 november deel aan de jaarlijkse Regionale Heemkundequiz. De quizavond vond plaats in de aula van het Munnikenheide College in Etten-Leur. Na de ontvangst met koffie en worstenbrood werd gestart met de quiz die onder leiding van quizmaster Jan Martens uitermate vlot verliep. De plaatselijke heemkundekring had acht theorieronden met vragen over de actualiteit, sport, schrijvers over Brabant, bedevaartplaatsen, defensie en Brabant, natuurgebieden, Brabantse geschiedenis, scholen, kunstwerken op rotondes en gilden voorbereid en vier doevragen met als onderwerpen heemkundige musea, voormalige gemeentehuizen, vrouwelijke burgemeesters en West-Brabantse waterwegen.

Tijdens de pauze halverwege de quiz werd een tussenstand bekend gemaakt, waarbij de Vierschaer uit Wouw al een gat geslagen had met de nummer twee: Nispen. In het tweede gedeelte wist de ploeg uit Wouw het verschil met de concurrentie nog verder uit te breiden naar zeven punten. De Heerlijckheijd Nispen handhaafde zich ondanks enkele moeizame theorieronden op de tweede plaats. Vooral bij de categorieën actualiteit, sport en gilden moest men te vaak het goede antwoord schuldig blijven. Het was voldoende om de nummer drie, Heemkundekring de Honderd Hoeven, een punt voor te blijven. Debutant Schijf leverde een knappe prestatie door als zesde te eindigen. Nadat voorzitter André Dingemans, de trofee ontvangen had uit handen van wethouder Van Hal van Etten-Leur, kwam in zijn toespraak nog even terug op de “onrechtvaardige” puntentelling van vorig jaar waardoor het team uit Wouw de overwinning was ontnomen. Maar: “de ‘zwarte pieten’ hadden nu wraak genomen”. Tevens maakte hij duidelijk dat de Wouwse heemkundekring niet perse de organisatie van de editie 2018 op zich wil nemen en graag bereid is dit over te dragen aan een andere (jubilerende) kring, eventueel met steun vanuit Wouw. Het Nispense team bestaande uit Madeleine Dekkers-Schepers, René Leijdekkers, Cees Sep, Piet Hectors, Corné Uijtdewilligen, Ad Luijten-Stoffels, Corrie Verbraak-van Haperen en Inge Aerden kon terug kijken op een gezellige quizavond waarin de prestatie van vorig jaar werd geëvenaard.

Een aantal foto´s van deze avond en ons team vindt u bij het onderdeel Fotoalbum op deze website.