24-09-2017 Lezing over de jaren 80 door Ad Rooms: Doemdenkers en Positivo’s

Aansluitend op de presentatie van het jaarboek op 17 oktober a.s. zal Ad Rooms een lezing verzorgen getiteld Doemdenkers en positivo’s over de jaren 80 van de vorige eeuw. Ad Rooms is oud-journalist van BN De Stem en bij menigeen bekend van zijn artikelenreeks Het Rijke Roomse Leven. Na het succes van de tentoonstelling over grote gezinnen en het bijbehorend boek, werd Rooms opnieuw benaderd door het Noord-Brabants Museum om een boek samen te stellen bij de tentoonstelling over de jaren 80 van de vorige eeuw.

De door het duo Van Kooten en De Bie bedachte termen doemdenkers en positivo’s vatten die jaren goed samen: in het begin een periode van sociaal-economische crisis en angst voor ‘de bom’, maar later ontspanning tussen ‘oost en west’, resulterend in de val van de Berlijnse muur met – in de woorden van toenmalig bondskanselier Helmut Kohl – ‘bloeiende landschappen’ in het vooruitzicht. Behalve politiek en maatschappij komen ook luchtigere thema’s aan bod zoals sport (tourzege Joop Zoetemelk, EK 88), muziek (Doe Maar, Madonna), mode (schoudervullingen, getoupeerd haar) en innovatie (Space Shuttle, Nintendo Game Boy).

De lezing is alleen toegankelijk voor de leden van de heemkundekring.