RSS Nieuws Heemkundekring Nispen
Home Actueel Vereniging Nispen Collecties Producten Fotoalbum Links Home

zoeken   sitemap   colofon   contact   extranet

sociale media

05-08-2017 Zomertips: bezoek het erfgoed over de grens!

Zomertijd, vakantietijd. Voor wie dicht bij huis blijft hebben we enkele leuke suggesties om kennis te maken met het Vlaamse erfgoed, net over de grens dus ook ideaal om met de fiets erop af te gaan!


Expositie ‘Maria in de volksdevotie’

Ter gelegenheid van 175 jaar parochie Nieuwmoer wordt daar de tentoonstelling ‘Maria in de volksdevotie’ ingericht. Naast de sacramenten en sacramentalia  kennen de katholieke en orthodoxe Kerken vele uitingen van volksdevotie zoals bedevaarten, processies, verering van relieken, het branden van kaarsjes etc. Vooral ook in Vlaanderen speelt Maria een belangrijke rol in deze devotie. De tentoonstelling is vanaf vandaag tot en met 13 augustus dagelijks te bezoeken van 13.00 tot 17.00 uur in de Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaartkerk aan de Kerkstraat in Nieuwmoer.

Tevens kunt u tot 15 augustus een kapelletjestocht doen, op eigen tempo, individueel of in groep. Nieuwmoer telt zo’n 40 kapelletjes - van eenvoudige boomkapelletjes tot grotere kapellen in metselwerk. De gemeente hielp bij de renovatie van de kapelletjes. De verhalen achter de kapelletjes zijn gebundeld in een boekje dat opgehaald kan worden bij Spar Nieuwmoer, pastorij Nieuwmoer, De Vroente, gemeentehuis Kalmthout, VVV De Tasberg in Essen en de Poort naar het Platte Land in Wuustwezel. 


Gerard Meeusen Museum

Gerard Meeusen (1900-1965) werkte vanaf 1917 in dienst van de gemeente Essen als administratieve kracht. Zo leerde hij daar de archieven kennen. Hij deed veel opzoekwerk over de geschiedenis van Essen en was de oprichter van de heemkundige kring. Ook begon hij met het verzamelen van allerhande voorwerpen. Deze collectie vormt de basis van het heemkundige museum dat vorig jaar grondig werd vernieuwd. Aan de hand van verschillende kamers krijg je een goed idee van hoe onze voorouders leefden en werkten: de grenskamer, devotiekamer, kledingkamer, winkel, beroepenkamer, archeologiekamer, oorlogskamer, boerenkeuken, goede kamer, kapel en klaslokaal. Groepsbezoeken zijn mogelijk na afspraak.


Op vrijdagmiddag 1 september en 4 oktober aanstaande heeft het museum nog een extra openstelling voor individuele bezoekers van 9.00-12.00 uur. Het Gerard Meeusen Museum is gevestigd op de zolder van het gemeentehuis van Essen, Heuvelplein 23. De toegangsprijs bedraagt € 2,50. Info: telefoon : +32(0)3 667 73 90 of  e-mail: heemhuis@skynet.be.Klik hier om naar het overzicht van alle recente nieuwsberichten te gaan.