10-11-2013 Heemkundekring behaalt vierde plaats bij regionale heemkundequiz

Ook dit jaar heeft onze heemkundekring weer deelgenomen aan de regionale heemkundequiz die op vrijdag 8 november werd  gehouden in Oudenbosch. De quiz bestond uit 8 vragenrondes en daarnaast kregen de 17 deelnemende teams nog 4 doe-opdrachten voorgeschoteld.

De organiserende vereniging Broeder Christofoor had voor de vragenrondes een nieuwe opzet gekozen, door ze als een doorlopende filmvoorstelling te presenteren. Elke ronde bevatte een vraag over de thema’s Nederlandse films, Oudenbosche geschiedenis, Nederlandse politiek, zuivelfabrieken, koningshuis, beschermheiligen, sport, suikerfabrieken, Brabantse schrijvers en Nederlandse muziek. Door het inzetten van een joker op een van de thema’s konden de behaalde punten voor de desbetreffende vraag verdubbeld worden. Het Nispense team bestaande uit Madeleine Dekkers, Corry Verbraak, René Leijdekkers, Cees Sep, Corné Uijtdewilligen, Piet Hectors, Ad van Hees en Inge Aerden besloot de joker in te zetten op het thema koningshuis. Dit bleek een goede zet, want alle vragen werden goed beantwoord. Ook de vragen over Nederlandse films leverden een 100% score op. De kennis over suiker- en melkfabrieken bleek echter een stuk minder te zijn.

Bij de doeopdrachten diende de juiste locatie van 12 ANWB-paddenstoelen op de landkaart aangegeven te worden en bij 12 blinde plattegronden uit 1865 moest de naam van de betreffende gemeente gegeven worden (waarbij overigens ‘vergeten’ werd dat destijds de gemeente Roosendaal niet bestond: de officiële gemeentenaam luidde toen Roosendaal én Nispen). Bij de 2 doerondes na de pauze werd de dialectkennis van de teams getest en – hoe toepasselijk in dit jaargetij – bij 12 afbeeldingen van boombladeren de moest vermeld worden van welke boomsoort ze afkomstig waren.

Op het eind van de avond bleken de verschillen tussen de deelnemende teams miniem. Heemkundekring de Vierschaer uit Wouw behaalde de eindoverwinning, op één punt gevolgd door de Honderd Hoeven uit Hoeven. Het Nispense team eindigde op een verdienstelijke 4e plaats, net een puntje achter Jan Uten Houte uit Etten-Leur. Achteraf ontstond er bij ons team nog enige twijfel over de juistheid van de puntentelling, maar door de vermoeidheid van de quizinspanning bleken we zelf niet goed gerekend te hebben. Door deze overwinning krijgt de heemkundekring van Wouw, initiatiefnemer van dit evenement,  de eer om volgend jaar de 25e editie van de regionale heemkundequiz te organiseren.

Op de pagina Fotoalbum op deze site vindt u een aantal foto’s van deze avond.

Laatst bijgewerkt op 21 december 2013

Klik hier om terug te keren naar het overzicht van de nieuwsberichten.