RSS Nieuws Heemkundekring Nispen
Home Actueel Vereniging Nispen Collecties Producten Fotoalbum Links Home

zoeken   sitemap   colofon   contact   extranet

sociale media

05-08-2011 Cursus oud schrift in Essen
De Koninklijke Heemkundige Kring Essen vzw en de gemeente Essen organiseren voor de tweede maal een cursus oud schrift. De achtdelige sessie is voor iedereen toegankelijk en aan te bevelen voor iedereen die graag in oudere archieven snuffelt of wil gaan snuffelen bijvoorbeeld voor genealogisch of historisch onderzoek. Zelfs de 19de eeuwse archieven en akten kunnen al moeilijkheden bevatten. In de Franse tijd gebruikte men bijvoorbeeld de Republikeinse kalender. De parochieregisters (doop, huwelijk en overlijdensregister) zijn in het Latijn en niet altijd even makkelijk leesbaar. Zowel voor de familiekundige als de heem- of geschiedkundige, zijn er bovendien nog tal van andere bronnen, meestal in het Middelnederlands, zoals schepenregisters, notarisakten, borgbrieven, staten van goed bij een overlijden, leen- en cijnsboeken, kerkrekeningen, enzovoorts. Hierin komt men oude munten en maten en gewichten tegen. Ook daaraan wordt tijdens de cursus aandacht besteed. De lessen worden gegeven door de heer Hugo Broen. 


Het doel van de cursus ins om enerzijds het 'oud schrift' (de omzetting of transcriptie) te leren lezen en te begrijpen van wat er in de documenten staat. De cursus is ook bedoeld voor beginners. Er is geen voorkennis vereist, ook niet van het Frans, Latijn en Middelnederlands. Het nodige enthousiasme en volharding zijn het enige dat nodig is. Er zijn nog enkele plaatsen vrij.

 

De cursus vindt plaats in de Oude Pastorij, Essendonk 3 in Essen en bestaat uit acht lessen op 5, 12, 19 en 26 oktober en op 9, 16, 23 en 30 november. De lessen beginnen om 19.30 uur en duren circa twee uur. Er is een pauze, met koffie, water of thee.


De kosten bedragen 50 euro per persoon en dit is voor de acht lessen alsook de koffie/thee/water tijdens de pauze. Inschrijven kan tot 25 september in het Heemhuis, Moerkantsebaan 48 in Essen of via tel. 0032 3 667 73 90. U bent pas ingeschreven als de betaling én persoonlijke gegevens (naam, adres, telefoonnummer, e-mail) op het Heemhuis zijn ontvangen. Betaling met kobiecheques kan eveneens en na overleg kan het bedrag ook gestort worden. Klik
hier om terug te keren naar het overzicht van de nieuwsberichten.