21-11-2009 Nispen eindigt op 10e plaats bij quiz in Etten-Leur
Het team van onze vereniging dat gisterenavond deelnam aan de Regionale Heemkundequiz in Etten-Leur heeft een mooie 10e plaats bereikt. De quiz, die voor de 20e keer werd georganiseerd, was in handen van de winnaar van vorig jaar, heemkundekring Jan Uten Houte uit Etten-Leur. Aan de quiz namen 17 teams deel van heemkundekringen uit de regio West-Brabant. Het team van de Nispense heemkundekring werd gevormd door René Leijdekkers, Theo Matthijssen, Piet Hectors, Ad Luijten, Pierre van Hees, Ad Uijtdehaag, Cees Sep, Inge Aerden en Louis Aerden. De deelnemers keerden bijna letterlijk terug in de schoolbankjes, want de quiz vond plaats in de schitterende aula van het Munnikenheide College.

De quiz bestond uit 8 theorieronden met vragen over kunst en cultuur, geloof en bijgeloof, bekende West-Brabanders, sport, politiek, handel en industrie, onderwijs, Brabantse geschiedenis en actualiteit. Tevens kregen de deelnememde teams nog 4 doevragen voorgeschoteld over Brabantse bisschoppen, industrieterreinen (waarbij verwarring ontstond over de benaming De Lint voor het Nispense bedrijventerrein Bosakker), musea en bruggen. Halverwege de avond werd een eerste tussenstand bekend waarbij ons team op de 8e plaats stond, maar de onderlinge verschillen waren zeer klein. Met nog veel teams die kans maakten op de overwinning beloofde het na de pauze een spannende strijd te worden.

Stipt volgens het draaiboek kon de burgemeester van Etten-Leur, mevrouw Hélène van Rijnbach-de Groot om 22.30 uur de einduitslag bekend maken. Het team van de Heerlijckheijd Nispen behaalde zowel voor als na de pauze 36 punten en het totaal van 72 was goed voor een 10e plaats in de eindklassering. Opvallend was dat Breda en Bergen op Zoom, toch kringen met een groot potentieel, in de achterhoede eindigden. De podiumplaatsen waren voor de Vierschaer uit Wouw (3e), Paulus van Daesdonk uit Ulvenhout (2e) en de duidelijke winnaar was de Honderd Hoeven uit Hoeven. De Hoevense teamcaptain mocht uit handen van Piet Meijers, bestuurslid van Brabants Heem, de gloednieuwe wisselbeker in ontvangst nemen. De gastheer had voor iedere deelnemende kring als aandenken nog een boek over Vincent van Gogh en zijn verblijf in Etten-Leur.

De leden van het Nispense team kunnen terugkijken op een gezellige avond. De organisatie verdient een groot compliment voor het vlekkeloos verloop van de quiz. Er werd strak vastgehouden aan het tijdschema, zodat iedereen weer bijtijds thuis was. De winnende kring uit Hoeven heeft kenbaar gemaakt de volgende editie niet te zullen organiseren. Het is dus nog afwachten waar de editie 2010 gehouden zal worden.

René Leijdekkers heeft van deze avond een aantal foto’s gemaakt. U vindt deze terug bij het Fotoalbum op onze site.

Klik hier om terug te keren naar het overzicht van de nieuwsberichten.