Op pad naar het Scheldeland en Klein-Brabant met de kring
In de stedendriehoek Antwerpen-Brussel-Gent vormen de gemeenten Bornem, Sint-Amands en Puurs de regio Klein-Brabant. De streek heeft de toerist heel wat te bieden. Langs de Scheldeoever wisselen schilderachtige dorpjes, natuurgebieden en kastelen elkaar af. Liefhebbers van cultuur en geschiedenis kunnen hun hart ophalen in de streekmusea. En dan zijn er nog de gastronomische specialiteiten van de streek: asperges, paling in ‘t groen en Duvelbier. Reden genoeg dus voor onze heemkundekring om op zondag 14 juni aanstaande een excursie naar dit gebied van de ‘stille waters’ te organiseren.

In de ochtenduren staat een boottocht op de Schelde op het programma vanuit Temse. Onderweg passeren we onder andere Rupelmonde, de geboorteplaats van de beroemde cartograaf Mercator en ook gekend voor zijn 16e eeuwse getijdenmolen en de Graventoren, de Notelaer, het jachtslot van de hertogen d’Ursel, de natuurgebieden Wimsbroek, Buytenlandschoor en De Bunt, het steenbakkersdorp Tielrode en Sint-Amands waar we keren.

Na de lunch bezoeken we het scheepvaart- en visserijmuseum in Mariekerke waar het leven en werken van de schippers centraal staan. Er zijn scheepsmodellen en tal van voorwerpen te bewonderen. Vervolgens maken we een wandeling (duur 1 uur) van Mariekerke naar Sint-Amands met gebruikmaking van het voetveer. Sint-Amands is vooral bekend als geboorteplaats van de Franstalige Vlaamse dichter Emile Verhaeren. Zijn werk werd in vele talen vertaald. Verhaerens graf bevindt zich op de oever van zijn geliefde Schelde.

De gehele dag zullen we begeleid worden door een streekgids. Voor we terugkeren naar huis, is er nog gelegenheid om een consumptie te gebruiken op een gezellig terras.

De bus vertrekt om 7.45 uur bij Het Zuivelhuis, Essenseweg 52 in Nispen. De thuiskomst staat omstreeks 18.30 uur gepland.

De deelnamekosten bedragen € 32,50 voor leden en € 40,- voor niet-leden. Jeugdigen tot 18 jaar betalen € 16,-. In de prijs zijn inbegrepen: het busvervoer, de streekgids, boottocht (inclusief 1 kop koffie), voetveer, entree museum en lunch (tomatensoep, gebraden rundvlees met friet en groente, dessert). De drankjes bij de lunch en overige consumpties zijn voor eigen rekening.

Belangstellenden kunnen zich tot 4 juni aanmelden bij onderstaande contactpersoon of via e-mail: excursie@heemkundenispen.nl. Wij verzoeken u vriendelijk het verschuldigde bedrag vooraf over te maken op girorekening 72 29 931 t.n.v. heemkundekring de Heerlijckheijd Nispen, onder vermelding van ‘excursie’ en eventueel uw lidnummer.

Denkt u er ook aan om uw paspoort of identiteitskaart mee te nemen met deze reis!

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Inge Aerden, telefoonnummer. (0165) 365 210.

Klik hier om terug te keren naar het overzicht van de nieuwsberichten.