Nispen > Kuierrondje Nispen

Kuierrondje Nispen
Omdat mensen zich door de eeuwen heen bewogen van huis naar huis, van plaats naar plaats ontstonden er vanzelf paden. Veel paden groeiden uit tot wegen. Deze straten kregen in de loop van de tijd vaste namen en worden sinds afgelopen eeuw officieel vastgesteld door de overheid. Straatnamen, maar ook beelden en plaquettes die men soms aan de straten vindt, verwijzen vaak naar bekende personen en gebeurtenissen. Wandelend door de straten van Nispen treft u ook een aantal panden aan die een ‘verborgen’ geschiedenis met zich meedragen. Waar komt de naam Sprengepad vandaan? Waarom staat de naam van Guust Goossens op een herdenkingssteen? Wat voor fabriek stond er aan de Dorpsstraat? Waarom draagt een huis in het dorp de naam ‘t Kluiske? Op onderstaande plattegrond staan een twintigtal locaties aangegeven waar meer te vinden is over erfgoed en kunst in Nispen. Via de links bij kunt u meer informatie lezen over iedere locatie.

Downloads

Wanneer u in het bezit bent van een mobiele telefoon met internet kunt u daarmee ook wandelend alle locaties bezoeken en de informatie rechtstreeks vanuit de kaart lezen. Maak in dat geval gebruik van deze link.

Daarnaast kunt u voor eigen gebruik onderstaande plattegrond downloaden via deze link.

Kuierend door de straten van Nispen leert u op een sportieve manier de geschiedenis van Nispen kennen!

▲ Naar boven

Locaties

Hier vindt u informatie over de verschillende locaties alsmede een bronvermelding van de afbeeldingen en vindplaatsen voor nadere informatie over de verschillende onderwerpen.

1. Vredeskapel

2. De Wallen

3. Sprengepad

4. Mozaïekbank Openluchttheater

5. Het huis van de dominee

6. In de cel aan de Dorpsstraat

7. Moerendaalsestraat

8. De stoomzuivelfabriek Sint Joseph

9. Vlaamse schuur

10. Het begin van Bakkerij Suijkerbuijk

11. Kunstwerk ‘Verbondenheid’

12. Prins Bernhardstraat

13. Een unieke molen

14. Pastoor van Spaandonklaan

15. Van vrieskluis naar woonhuis

16. Burgerkracht in 1957

17. Guust Goossens

18. Wederopbouw

19. De sigarenfabriek van Van Wely

20. Afscheiding van Roosendaal

Deze wandeltocht is - met medewerking van onze heemkundekring - oorspronkelijk ontwikkeld als activiteit door Stichting Cultureel Nispen in het kader van Nispen Inspireert! in 2016.